Watersportweg - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Watersportweg is een straat in de Broekpolder. Herkomst onbekend
drinkwatertappunt
RonBieMedia
Educatief Archeologisch Erf, 2016
Aad Mostert
Opening drinkwatertappunt Klauterwoud, 2017
Het zou een feestje moeten zijn, de onthulling van het drinkwatertappunt in de Broekpolder. Door een bacterie in het water ging dat niet door...althans... Wethouders Arnout Hoekstra en Ruud van Harten waren toch op komen dagen en probeerden de kraan uit: hij werkte, maar ervan drinken is nog even een ‘no go’. Filmer / fotograaf Ronald van der Bie legde het vast.
Ronald van der Bie, RonBieMedia
Educatief Archeologisch Erf, 2016
Archeologie beleven kan voortaan op het Educatief Archeologisch Erf in de prachtige Broekpolder in Vlaardingen. In de zomer van 2016 bouwden vrijwilligers samen met de Universiteit Leiden er een eerste huis. Meteen een nieuw icoon voor Vlaardingen en een aansprekende herinnering aan een speciale periode uit onze geschiedenis: de Vlaardingencultuur.

In Vlaardingen zijn veel resten gevonden uit verschillende bewoningsperioden. Bekend zijn de goed geconserveerde vondsten uit de ijzertijd en Romeinse tijd, maar Vlaardingen geniet ook bekendheid als één van de vroegste middeleeuwse nederzettingen in westelijk Nederland. Dit rijke archeologische verleden herleeft op een laagdrempelige manier in de Broekpolder.

Er komt een aantal ‘gebouwen’ uit de prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen en vroegmoderne tijd, in een bij de specifieke bouwperioden behorend landschap. Het Educatief Archeologisch Erf krijgt hiermee een groen en dynamische-speelse uitstraling. In het verleden werd immers met natuurlijke (‘duurzame’) bouwmaterialen gewerkt die uit de directe omgeving kwamen. Iedere tijdsperiode heeft een eigen landschapstype, dat de natuurwaarden in de Broekpolder een verdere impuls zal geven.
Vlaardings Archeologisch Kantoor

Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn

Klauterwoud 2012
YouTube
Klauterwoud 2012
Het klauterwoud in de Broekpolder in Vlaardingen is geen standaard speeltuin. Het is een stoere natuurspeeltuin. Het hele gebied is een speeltuin. Er zijn, op 1 toestel na, geen kant- en klare speeltoestellen aanwezig, maar allemaal avontuurlijke hindernissen en elementen waarop kinderen zelf een spel kunnen bedenken. Kinderen worden hier optimaal gestimuleerd hun fantasie de vrije loop te laten gaan en kunnen hier ongehinderd spelen. Het Klauterwoud is bereikbaar via de entree De Polderpoort aan de Watersportweg. Zodra je binnenkomt, kom je in het labyrint. Hier zoek je een uitweg door de wirwar van heuveltjes en modderige greppeltjes. Deze zijn te overbruggen via boomstammen. Zo zoek je je eigen uitdaging om zo snel mogelijk naar de overkant te komen. Het is ook een heerlijke plek voor ouders om te relaxen; aan het labyrint is namelijk een grote picknickweide met bankjes en tafeltjes.

Naast het klauterwoud ligt het amfitheater, op een heuvel waar je in alle rust kunt zitten. Verder zijn er tunnels om doorheen te kruipen, een groot speeltoestel waar je kunt klauteren, klimmen, hangen en glijden.
Sloten en kreken steek je over via boomstammetjes, stapstenen of een trekvlot. Een heerlijk speelparadijs voor jonge en oudere avonturiers die lekker in de natuur willen spelen.
1 juni 2011
Foto's: Flickr Hive Mind, Hugo Sluimer
1 juni 2011
Met een hoop bombarie is afgelopen zaterdag de fietsbrug Twist, ook wel Wokkel genoemd, geopend. Er was een heuse band (Thalita) uitgerukt om de opening van de fietsbrug muzikaal te ondersteunen. Terwijl de band speelde en de bezoekers voor het eerst naar de andere kant liepen, deinde de brug vervaarlijk op en neer. ‘Als hij instort, dan openen we hem over een jaar gewoon nog een keer’, grapt een vrouw.

Terwijl de gemeente stug vasthoudt aan de naam Twist, noemt geen van de bezoekers de brug zo. ‘De vorm van de brug doet me denken aan zo’n chipje. Het lijkt op een wokkel en dus heet de brug ook de Wokkel’, zegt een bezoekers die staat te wachten totdat de lintjes worden doorgeknipt.

De fietsbrug werd zaterdag vanaf drie kanten geopend. Er waren dan ook drie linten gespannen, die doorgeknipt moesten worden. Wethouder Hans Versluijs knipte het lint aan de kant van de Broekpolder open. Ben van der Velde deed hetzelfde vanaf de kade van het oude Holy-ziekenhuis. Wethouder Jan Robberegt was aan boord van de fluisterboot geklommen om de brug vanaf het water te openen. Het knippen van het lint op het water verging echter niet geheel naar wens. Terwijl Versluijs en Van der Velde de brug al hadden geopend en elkaar in het midden ontmoette, kwam Robberegt een meter tekort om het lintje door te knippen. De fluisterboot moest weer achteruit, omdat het schip bijna de wal raakte.

In het midden van de brug kwamen de mensen vanaf de Broekpolder (platteland) en Holy (stad) samen. Hier werd even gebabbeld. Terwijl de brug op en neer ging door de zware drums van de Showbrassband ontstond er een opstopping op de brug. Er kwamen drie jongetjes aangereden met voetbaltassen op hun rug. Ze probeerden hun fiets door de toegestroomde menigte te sturen. Er was echter geen doorkomen aan. ‘Nou, dan moeten we nog één keer omrijden via de brug bij zwembad de Kulk’, zei één van de jongens.

De Wokkel is ontworpen door architectenbureau West 8. De brug is opgebouwd uit honderden staalprofielen, waarvan er niet één gelijk is. De totale lengte is ca. 42 m, de uitwendige breedte ca. 12 m en de uitwendige hoogte ca. 7,50 m. Het hele gevaarte, inclusief de twee betonnen landhoofden en het wegdek, weegt zo’n 140 ton.

De brug gaat deel uitmaken van de regionale fietsroutes. Het fietspad langs de Vaart (ook onderdeel daarvan) is na de opening ook weer vrijgegeven voor fietsers.
nieuws peper

Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu