Vlaardingse wolken - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Typisch Vlaardings
VLAARDINGEN Vlaardingeninbeeld.nl
Een veel besproken onderwerp in Nederland en zeker ook in Vlaardingen, het weer. Op deze pagina vindt u foto's van wolkenluchten, gespot boven Vlaardingen.

Heeft u wel eens een mooie, lelijke of bijzondere wolkenlucht gespot boven Vlaardingen?. Dan kunt u die hier versturen.
Calvus

Calvuswolken zijn wolken met een krachtige verticale ontwikkeling waarbij de toppen verrijzen. De contouren aan de bovenkant vervagen en de bloemkoolstructuur wordt minder.

Capillatus

Capillatuswolken zijn aan de bovenkant langharig, vezelig of gestreept. Ze kenmerken zich door een ongeordende wolkenontwikkeling en cirruswolken zijn vaak in de nabijheid.
Lees ook: Vlaardingse molens

Castellanus

Castellanuswolken zijn wolken die aan de bovenzijde lijken op kantelen of torens. Meestal duidt dit op een chaotische windrichting.

Congestus

Congestuswolken zijn een ophoping tot bloemkoolachtige wolkenformaties met bobbels en uitstulpingen die worden veroorzaakt door aanhoudende opwaartse luchtverplaatsing. Ze veranderen voortdurend van vorm en hebben een grote verticale hoogte die groter is dan de basis.
Fibratus

Fibratuswolken hebben een draderig, vezelig uiterlijk met strakke of gelijkmatige bochten en geen afzonderlijke haken.

Floccus

Floccuswolken zijn wolken met de vorm van kleine propjes als wattenflokken; individuele bosjes van wolken met rafelige basis en vaak met opvallend virga. Er is flinke onstabiliteit ter plaatse en is vaak een voorbode van onweer.
Fractus

Fractuswolken zijn gebroken wolken met rafelige randen en een basis met (gewoonlijk) witte wolkenflarden en enigszins ronde toppen.

Humilis

Humiliswolken zijn wolken met beperkte verticale hoogte met de lengte veel groter dan de hoogte. Ze zijn afgeplat en hebben een geringe verticale opbouw.
Lenticularis

Lenticulariswolken komen veel voor in bergachtige gebieden of terrein met reliƫf waar de luchtlagen de hobbelingen van het terrein volgen. Hierdoor kunnen lenticulariswolken snel ontstaan en verdwijnen en daardoor elders weer ontstaan. Door hun opmerkelijke vorm worden deze wolken nogal eens als ufo betiteld.

Mediocris

Mediocriswolken zijn wolken met een middelmatige hoogte, waarbij de hoogte ongeveer gelijk is aan de lengte en ze enigszins omhoog groeien.
Lees ook: Westhavenkade

Lees ook: gespot in Google StreetView

Nebulosus

Nebulosuswolken zijn een structuurloze wolkenlaag zonder duidelijke kenmerken of vormen en onttrekken vaak hoger gelegen delen van het landschap aan het zicht.

Spissatus

Spissatuswolken zijn een dichte wolk, voldoende om de zon te versluieren. Naar de zon toe hebben ze vaak een grijze tint. De onderzijde heeft vaak valstrepen van ijskristallen (virga). Ze kunnen mogelijk aan de top te vinden zijn van een cumulonimbuswolk.
Stratiformis

Stratiformiswolken vormen samen een grote en egale wolkendeken.

Uncinus

Uncinuswolken zijn haakvormig wolken zonder zichtbare kop met langgerekte toefjes en lijken op een langgerekte komma.
Lees ook:

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu