Vlaardingse verhalen - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Typisch Vlaardings
Hier plaatsen we verhalen die gaan over Vlaardingen in het algemeen. Zoals het verhaal van Ellen Van Leeuwen. Verhuisd naar Den Helder en uiteindelijk weer naar Vlaardingen teruggekeerd.

Heeft een u een leuk verhaal, eventueel met foto,stuur dit dan in via ons contactformulier.
VL 70 "Astrid"
(c) Foto's Henk Gonggrijp
VL 70
Afgelopen maand stuurde Henk Gonggrijp een berichtje over de VL 70 naar Vlaardingen in Beeld en Verhaal.

Zo verteld Henk dat zijn vader komende van de Ambachtschool is gaan werken bij Scheepswerf “Welgelegen” te Harlingen. “Mijn vader is begonnen als jongen om de klinknagels uit het vuur te halen”, zegt Henk.

In de loop der jaren is de vader van Henk binnen de scheepswerf  op geklommen van 1e tariefwerker en calculator en in die hoedanigheid meegewerkt aan de verlenging van de VL 70 in de jaren , 84 en ,85 van de vorige eeuw.

Het schaalmodel op de foto’s is ook gebouwd door de vader van Henk, volgens de originele bouwtekeningen. Het schaalmodel staat te pronken in Henk zijn, zo op de foto’s te zien, goed uitgeruste hobbykamer.

Henk Gonggrijp
Beun de beunhaas en het koffie misterie
Het zal ergens in de winter van 1980 zijn geweest dat ik met een collega flink aan het beun hazen was. In de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland waren we in de avonduren en weekende een bovenwoning aan het verbouwen. Als echte beunhazen deden we natuurlijk ook dingen waar we helemaal niet aan mochten komen, zoals electra en gas. Er moest vanaf de overloop naar de keuken een nieuwe gasleiding worden aangelegd waar de keukengeiser kwam te hangen. Het overige gedeelte was al door de plaatselijke netbeheerder gemonteerd. Echter toen wij dat klaar hadden moest dat natuurlijk door die zelfde netbeheerder worden gekeurd.

Toevallig toen we een keer vroeg in de middag daar aankwamen waren ze bezig met het testen van de gasleiding. Lol, het stuk wat wij hadden aangelegd was ok, ja je raad het al, dat andere stuk dus niet. "Wie heeft dat aangelegd", galmde het door de lege bovenwoning. "Je collega", riep ik terug. Met het schaamrood op de kaken ging de monteur dat stuk repareren.

Omdat de eigenaar er zelden was moesten we voor ons eigen natje en droogje zorgen. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn maatje, "Cees ik zou eigenlijk wel een bakkie lusten". "alles is op",riep Cees. "Haal jij dan even koffie, filters en zo hier om de hoek en zet gelijk koffie als je terug bent". Is goed zei Cees en verdween naar beneden.

Na een klein kwartiertje hoorde ik Cees rommelen in de keuken met het koffiezetapparaat. Hmm, hoor dat ding eens lekker pruttelen. Cees was inmiddels ergens anders in het pand bezig met z'n ding. Het was maar een klein pruttelaartje dus na een paar minuten ging ik eens kijken of de koffie klaar was. In die tijd had ik nog een behoorlijke geur en vond het al vreemd dat ik niets rook. Intussen kwam Cees ook al aangelopen voor de koffie. Komen we in de keuken en kijken tegelijkertijd naar het koffiezet apparaat en kijken elkaar verbaasd aan. Een pot vol kokend helder water. "Je had er wel Koffie in moeten doen Cees".

"Dat heb ik gedaan". Dat zal wel, dacht ik. Al pratend loop ik naar de koffiezetter en doe het deksel open en kijk en kijk en kijk nog eens. Wat ik toen zag in het filter..... Koffiebonen. "Cees, Koffiebonen". "O zegt Cees, werkt dat dan niet"?.
Aad Mostert
Sprookje
Sprookje ....

"Er was eens een meisje van 17 in Vlaardingen .Ze had een leuke baan als kapster in een kapsalon in de Loper, ze had een leuk leventje ,ging uit in Cosmopoliet ,de Appel en in Hoek van Holland. Veel vrienden waar mee ze het leuk had ...Ze groeide op in een gezin met een vader die bij een bagger maatschappij als kapitein vaarde ,een moeder die er altijd was en 2 jongere broertjes . Helaas kwam aan dat leventje een einde toen ze met het hele gezin naar Den Helder verhuisden..."

"In Den Helder kreeg ze toch weer een leuk leven en hield aan dat leven 3 prachtige kinderen over .De heimwee naar Vlaardingen is eigenlijk altijd gebleven .het leven daar was met een lach en een traan .we slaan 40 over tot 4 en half jaar geleden, er kwam daar op een middag een band uit Vlaardingen spelen en daar moest ze natuurlijk heen .Ze raakte aan de praat met de toetsenist ...Zo byzonder .kortom ze werden verliefd .konden niet meer zonder elkaar en dat vlaardingse meisje en de toetsenist trouwden 3 jaar geleden ..Ze wonen al 4 jaar heel gelukkig in het hartje van Vlaardingen..."

Ellen Van Leeuwen
Beun de beunhaas
Sprookje
Ellen Van Leeuwen

Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn


Lees ook: Broekpolder


Lees ook: Gesnapt op Google Streetview

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu