Veerplein - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Veerplein is een straat in Vlaardingen centrum.

Het huidige Veerplein is genoemd naar een klein pleintje, Veerkade of Veerplein genoemd, dat vóór het Van Leydenshofje aan de oostzijde van de (Gedempte) Biersloot lag. Toen de Biersloot nog in verbinding stond met de Vlaardingse Vaart, vóór 1893, was dit pleintje het vaste aankomst- en vertrekpunt van de veerschippers. Hier hadden de veerschuiten hun ligplaats en hier werden ze geladen en gelost. Uit een akte van 7 september 1869 blijkt dat de regenten van het Van Leydenshofje een stuk open grond, ter grootte van 376 ca. (376 vierkante meter) tot wederopzegging aan de Gemeente Vlaardingen in erfpacht hadden uitgegeven om het laden en lossen op deze plek mogelijk te maken.

Nadat de Biersloot in 1893 was gedempt, heeft het gemeentebestuur het stuk grond op 8 juni 1894 aangekocht met uitzondering van een strook van één meter langs de muur van het hofje. Dit moest de vrije doorgang van de bewoners door de poort garanderen. Vier hardstenen paaltjes vormden de grenslijn.Het Veerplein omstreeks 1970 toen het nog als parkeerplaats in gebruik was. De straat werd vervolgens Gedempte Biersloot genoemd. In een raadsbesluit van 2 mei 1957 werd het gedeelte tussen de Waalstraat en de Cronjéstraat Veerplein genoemd. De reden van deze naamsverandering was, dat de winkeliers die zich aan het plein zouden gaan vestigen, 'Veerplein' een wat chiquere naam vonden dan 'Gedempte Biersloot'……
(c) Bron: geschiedenis van Vlaardingen
2035
Gisteravond heeft in een overgrote meerderheid het college van burgemeester en wethouders in een buitengewone raadsvergadering besloten om de laatste winkels in de binnenstad van Vlaardingen te slopen. Na tientallen jaren lang praten, miljoenen guldens verder (In 2027 keerde de Gulden terug) en halfbakken oplossingen is dan nu toch het doek gevallen voor het stadshart van Vlaardingen.

"Het was geen doen meer", zegt wethouder mevrouw Dina Miet van stadsontwikkeling". Vlaardingen kampt al sinds mensenheugenis met problemen om er een bruisend winkelhart van te maken. "Zelfs het slopen van het wanstaltige Liesveldviaduct bleek geen soelaas te brengen", zegt Dina Miet. "Nadat in 2022 in de Hoogstraat de winkels zijn omgebouwd tot woningen was het hek van de dam",  zegt haar woordvoerder de heer Elke Keeropnieuw.

In de jaren 2025 tot 2027 volgde nog enkele andere straten het voorbeeld van de omgebouwde Hoogstraat. In 2028 verdween de laatste parkeergarage uit het stadshart. "Die waren overbodig geworden door de auto op afroep", zegt Dina Miet. Dus moest er vanaf die tijd geparkeerd worden op voormalig landgoed Hoogstad. "Dat was geen succes, ondanks de zelf rijdende shuhtles", Aldus Miet.

In de jaren daarna verdwenen nog andere plubliekstrekkers uit het Stadshart, waaronder de bioscoop, de laatste grote winkelketen (Ameh vroeger Hema) en club "Endless Love". In 2032 verdwenen nog drie van de vijf overgebleven winkeliers naar de "Koningshoek" in Maassluis en "De Tuinen"in Naaldwijk.

"Met nog maar twee winkeliers en een afhaaldepot van "Cool Blue", was het eigenlijk al wel duidelijk", zegt Elke Keeropnieuw.

Deze vergadering werd gehouden in het nieuwe stadhuis van Vlaardingen, wat sinds afgelopen winter is gevestigd in het onlangs tot vijftien verdiepingen verhoogde Delta hotel. Sinds het begin van de verwarmingsproblemen in de winter van 2016/2017 en het steeds weer terug kerende probleem van de tientallen Uggs heeft de gemeente dit pand verkocht.
Vlaardingen in Beeld en Verhaal
Kijk ook: Vlaardingse videos

1990
Vlaardings Dagblad
1990
De PvdA in Vlaardingen is verontrust over berichten dat de warenhuisketen Vroom en Dreesmann overweegt de vestiging op het Veerplein te sluiten. Volgens gemeenteraadslid Bert Kandel heeft het pesoneel vorige week van de bedrijfsleiding te horen gekregen dat de winkel in 1991 dicht gat, tenzij de situatie dit jaar sterk verbetert. De PvdA vreest dat behalve voor de werkgelegenheid, sluiting van V & D ingrijpende gevolgen heeft voor de vernieuwingsplannen van de binnenstad.....

De PvdA vraagt zich af of de hoofddirectie van de warenhuisketen wel op de hoogte is van de Vlaardingse plannen om het winkelcentrum in de binnenstad een face-lift te geven.....

Het besluit om het warenhuis op te doeken zou bovendien de economische grondslagen onder het kostbare renovatieplan voor het Veerplein en Liesveld volledig onderuit halen.....
Vlaardings Dagblad
1961
Youtube
1961
FAMILIEFILMS DEN DRAAK-

Voorjaar 1961.  Opening winkelcentrum Veerplein Vlaardingen. . Gepubliceerd op 4 sep. 2016. Impressie van feestelijke opening winkels aan Veerplein te Vlaardingen. Met een historisch toneelstuk en formele plechtigheid. Aansluitend de opening van Boekhuis Den Draak, aan Veerplein 27.
1961
FAMILIEFILMS DEN DRAAK

Impressie van de laatste handelingen aan de verbouwing en inrichting van Boekhuis Den Draak. Deze film toont een fraai tijdsbeeld van stadscentrum Vlaardingen, begin jaren '60 van de 20e eeuw. Op het Veerplein werd een modern flatgebouw geplaatst met daaronder meerdere winkels. Deze film toont hoe "Boekhandel A. den Draak" wordt ingericht en geopend. Oprichter Arie den Draak opent op 9 maart 1961 van binnen uit de deur om de twee nieuwe eigenaars binnen te laten: zoon Mari den Draak en dochter Lenie den Draak. Lenie zou kort daarna de zaak verlaten en naar Canada emigreren. Deze film laat verder zien dat de boekhandel een aantrekkende werking had op het Vlaardingse publiek.
1961
Youtube
Lees ook: Westnieuwland

Lees ook: Westhavenkade

Lees ook: Slag bij Vlaardingen

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu