Surfpad - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Surfpad is een straat gelegen nabij de krabbeplas welke deel uit maakt van Recreatieschap Midden-Delfland. Zal zo zijn genoemd omdat de krabbeplas ook wel surfplas wordt genoemd.
Maart 2018
Jofel aan de plas

Vanaf medio april 2018 zijn Jeffrey van der Pluijm en Wesley de Gooijer de nieuwe uitbaters van "Jofel aan de plas", het voormalige paviljoen de "Krabbeplas". Voor dit Rotterdamse horecaduo wordt dit de vijfde "Jofel" in de regio. Na Bleiswijk, Rotterdam en Zoetermeer zijn ze nu dus neergestreken in Vlaardingen.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de boel te verbouwen tot een "sfeervol eetcafé-plus". Met een nieuwe bar en een compleet nieuwe keuken moet het voormalig Krabbeplas paviljoen voor de komende jaren er weer tegen kunnen. Daarnaast wordt de buitenkant geheel opnieuw geschilderd en krijgt ook het terras een opknapbeurt.

Van der Pluijm: ,,In ons eetcafé zijn jong en oud welkom. Overdag voor koffie en lunch en in de avond voor een heerlijk diner en gezellige muziek. In de zomer willen we zelfs een grote speelhoek voor kinderen klaar hebben, zodat ook gezinnen hier een goede tijd hebben.''


(c) bron: AD
Februari 2018
Eigenaren Paviljoen de Krabbeplas zetten er een punt achter.

In de laatste week van februari was paviljoen de Krabbeplas voor het laatst geopend. Passanten en vaste gasten staan de komende periode voor een dichte deur. Voor eigenaren Tonnie en Herman Jongeling is het tijd om het rustig aan te gaan doen.

,,We zitten hier in het mooiste recreatiegebied van Vlaardingen en omstreken. Dat betekent knallen in het seizoen. En dat is echt loeidruk.'' Tonnie Jongeling weet dat weken van 90 uur dan geen uitzondering zijn: ,,Herman staat achter de pannen en doet dat zeven dagen in de week. Soms zag ons gezin hem zes dagen achter elkaar niet.'' Dus stoppen Tonnie en Herman Jongeling vlak voor de herinrichting van de Krabbeplas. Jongeling: ,,Dat biedt prachtige kansen voor deze plek. De aanpak van de blauwalg en de geplande Blankenburgtunnel komen deze omgeving alleen maar ten goede. We weten ook zeker dat nieuwe eigenaren van deze plek iets moois zullen maken.''


(c) Bron: AD
1990
Geschiedenis van Vlaardingen
1990
In 1990 vonden kinderen bij de Krabbeplas een menselijk skelet. Onderzoekers bepaalden met behulp van een C14-datering dat deze persoon tussen 1400 en 1200 voor Christus had geleefd. Deze periode staat bekend als de Bronstijd. De botten waren dus ongeveer 3300 jaar oud. Het botonderzoek toonde aan dat het ging om een man van ongeveer 43 jaar, wat tamelijk oud was voor die tijd.

Zijn gebit vertoonde grote slijtage, maar geen enkel gaatje. Van de archeologische dienst kreeg hij de naam 'Krabbeplasman'. Het is niet bekend wat hij deed in een gebied dat in zijn tijd een ontoegankelijk moeras was. Ook de doodsoorzaak is onbekend. Toch is dat niet het einde van het verhaal. In 2007 haalde de Krabbeplasman het nieuws. Specialisten hadden oud menselijk celkern-DNA gevonden in één van zijn kiezen.

Het was een belangrijke wetenschappelijke doorbraak dat dergelijk oud menselijk DNA nog verkregen kon worden uit prehistorisch materiaal. Dankzij archeologe en fysisch-antropologe Maja D'Hollosy weten we ook hoe deze man er uitzag. Zij maakte in 2007 een reconstructie van zijn gezicht.
(c) Bron: Geschiedenis van Vlaardingen
1 juni 1989
Lees ook: Spoorsingel

Kijk ook: Vlaardingse video's

14 september 1988
Aannemer Verboon uit Maasland begint deze week met de aanleg van een surfplas aan de Rand van Vlaardingen. De dertig hectare metende recreatievijver komt in het gebied tussen rijksweg 20 en de Zuidbuurtseweg.

De baggerspecie, die bij het graven van de plas vrijkomt, wordt opgeslagen tussen damawanden aan de Maassluissedijk, ter hoogte van rioolwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht. Deze opslagplaats is uiteindelijk bestemd voor de opslag van puin, maar de plannen voor deze stortplaats bevinden zich nog in een pril stadium. Volgens de provinciewoordvoerder duurt het nog zeker een jaar voordat de vergunning voor de puinstortplaats wordt afgegeven.....
(c) Bron: RD / AD
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu