Oosthavenkade - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oosthavenkade is een straat in Vlaardingen oost. Waarschijnlijk zo geheten omdat hij aan de oostkant van de haven is gelegen.
Haring & Bierfeest
YouTube
juli 2018
Na een aantal jaren door het leven te zijn gegaan als het "Loggerfestival", is dit Vlaardings evenement weer in zijn oude naam hersteld: Het Haring & Bierfeest.
Brand Oosthavenkade
YouTube
April 2018
Een prachtig pand, Oosthavenkade 102, is vanmorgen grotendeels in de as gelegd. Even een stukje historie. Al in 1871 wordt melding gemaakt van het stichten van een 'loods, erf en huis', helemaal aan het eind van de Oosthavenkade. In 1882 wordt de woning uitgebreid met een opbouw. De witte, in neo-renaissancistische stijl opgetrokken villa bestaat sindsdien uit drie verdiepingen, waarvan de bovenste een kapverdieping is met twee dakkapellen. In 1946 is de villa in opdracht van reder H. van Toor verbouwd tot een beneden- en bovenwoning.

Architect Jac. van der Vlis zorgde voor het ontwerp. Naast de tuinmuur is er een waterkerende muur van gewapend beton neergezet. Dat maakt wel duidelijk dat het een spannende plek is om te wonen. Als het hoog water is, moeten de broekspijpen opgerold worden. Ondanks de bij tijd en wijle barre woonomstandigheden is de villa altijd bewoond geweest. Zij ontving in het jaar 2000 de Restauratiepenning.
Kijk ook: Vlaardingse videos

Lees ook: Protest in Vlaardingen

Video Koningsdam
Aad Mostert
2016
Vrijdagavond 20 maart 2016: De nieuwe Koningsdam passeert Vlaardingen. Compleet met stoommuziek van de langszij varende radarstoomboot. Gefilmd van af de oosthavenkade.

"De Koningsdam is een Nederlands cruiseschip dat vaart voor de Holland-Amerika Lijn. Het is het eerste schip uit de Pinnacle klasse. De gegeven naam is ter ere van koning Willem-Alexander, de eerste Nederlandse koning sinds meer dan honderd jaar. De Koningsdam vertrok op 8 april 2016 vanuit Civitavecchia in Italië voor zijn maidentrip.

Het schip beslaat 12 dekken. De grootte van de hutten varieert van 16 tot 90 m², exclusief veranda of balkon. Voor het luxueuze interieur van het schip tekenden de ontwerpers en architecten Adam D. Tihany en Bjørn Storbraaten, die beiden ook de stuwende krachten waren betreffende het interieur van de Nieuw Amsterdam en de Eurodam. Koningsdam is een verlengde en uitgebreide versie van de Vista-class, waar Holland America Line een aantal schepen van heeft. Koningsdam is het grootste schip in de vloot van Holland America Line, en het grootste schip in de geschiedenis van de rederij."
Lees ook: Het Platje

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu