mr. L.A. Kesperweg - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mr. L.A. Kesperweg is een straat in Vlaardingen oost. Lodewijk Albert Kesper (Gouda, 18 mei 1892 - 's-Gravenhage, 26 maart 1963) was een Nederlands ambtenaar en Commissaris van de Koningin.

Kesper was griffier van de Tweede Kamer tussen de Wereldoorlogen en na 1945 Commissaris der Koningin in Zuid-Holland. Hij was als president-commissaris van de vennootschap Nationale Unie van 1845 bijna vervolgd wegens bankbreuk als het kabinet-Drees dat niet had voorkomen. Hij eindigde zijn loopbaan als adviseur van de regering van Libanon.
1956
Ingebruikname van de tunnel in de Mr. L.A. Kesperweg op 18 januari 1956. Mr. L.A. Kesper houdt zijn toespraak tijdens de officiƫle openingsceremonie. Mr. Kesper was op die dag juist afgetreden als Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.
Geschiedenis van Vlaardingen
1956
Geschiedenis van Vlaardingen
1956
Dit viaduct was de direct aanleiding voor de bouw van het nieuwe station, oorspronkelijk was hier namelijk een bewaakte overweg. Het is relatief breed, dit komt doordat het perron er ook op ligt. Om die reden wordt dit station nogal eens als het allereerste viaductstation beschouwd. Het werd ontworpen dioor de Vlaardingse kunstenaar G. van Brandwijk.  Het huidige station Vlaardingen Oost werd in 1956 in gebruik genomen
Geschiedenis van Vlaardingen
1953-2017
Jarenlang was het "Sportpark Vijfsluizen", gelegen aan de Mr. L.A. Kesperweg, een begrip in de regio. Dit bedrijfssportpark werd in 1953 met gelden van de toenmalige Bataafse Petroleum Maatschappij (tegenwoordig Shell) gerealiseerd. Op dit terrein van ruim vijftig hectare bevinden zich onder andere voetbalvelden, een openluchtzwembad, sporthal, atletiekbaan en tennispark. Het sportpark is in 2005 verkocht aan een projectontwikkelaar die hier een kantoorlocatie wilde ontwikkelen.
Jaren 60 vorige eeuw
Nationaal Archief
Jaren 60 vorige eeuw
In de jaren 60 van de vorige eeuw zijn er op het sportpark vele nationale en international sportwedstrijden gehouden, zoals te zien is op de foto's. Enkele daarvan waren: Atletieklandenwedstrijd Holland tegen Belgie, Atletiekwedstrijd Nederland-Frankrijk (vrouwen), Dames en Heren Atletiekkampioenschappen en de nationale Vijf- en Tienkamp.
2011
YouTube
2011
OVG projectontwikkeling heeft het voormalige sportterrein van Shell, Vijfsluizen, in Vlaardingen verworven. Shell heeft voor de herontwikkeling van dit voormalige sportterrein een competitie uitgeschreven. OVG heeft deze gewonnen door haar creatieve visie op het gebied en de scherpe prijsaanbieding. Jones Lang LaSalle heeft in dit proces Shell geadviseerd en begeleid. Het selectieproces is afgestemd met de gemeente Vlaardingen.

Vooruitlopend op de ontwikkeling van een voormalig sportterrein van Shell tot kantorenpark (Gaia-park), wordt tussen de afrit van de A4 en NS-station Vlaardingen-Oost een verkeersviaduct gebouwd. Het viaduct is nodig om de verkeersstroom naar het kantorenpark te regelen. Daar komen ongeveer 5.000 mensen te werken. Het park ligt in het groen en kenmerkt zich door een laag energie verbruik en een sterk gereduceerde CO2-uitstoot. Ze wekt deels haar eigen energie op met windturbines, zonnecollectoren en bio-warmtekrachtkoppeling.
De realisatie van het park is in een stroomversnelling gekomen. Eerst zal het facilitaire centrum worden neergezet. Daarin komen ondersteunende diensten voor de werknemers en bezoekers van het park, zoals winkels, kinderopvang, een stomerij, een restaurant en een hotel met ruim 100 kamers. De bestaande sporthal op het complex zal worden gemoderniseerd en gaat dienst doen als fitnessruimte. Omdat het kantorenpark tevens bedoeld is als stadspark, blijft een deel van de vijftig jaar geleden geplante groenvoorziening intact.
Lees ook: Vlaardingse molens

Kijk ook: Vlaardingse videos

Lees ook: Vlaardingse molens

Lees ook: Vlaggetjesdag

2017
Er komen geen kantoren op Vijfsluizen maar woningen. Dat is in ieder geval wat het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de Vlaardingse gemeenteraad. Projectontwikkelaar Heijmans heeft al een plan ontwikkeld voor het voormalige sportpark.Het klonk in 2014 nog zo veelbelovend. OVG Real Estate presenteerde een plan voor een prachtig kantorenpark en ook Lentiz Onderwijsgroep toonde interesse in de locatie. Enthousiasme alom, ook in de gemeenteraad. De werkelijkheid bleek echter weerbarstig. In januari 2014 werd nog vol bravoure gemeld dat in de zomer van dat jaar de eerste heipaal de grond in zou gaan. We wachten er ruim drie jaar later nog altijd op.

In  2016 liet OVG de gemeente weten dat de plannen definitief van de baan waren. Het bedrijf ging in overleg met Heijmans die er dus plannen had voor woningbouw. Er moet een combinatie komen van sociale huurwoningen en woningen die particulier worden verhuurd. Voor die laatste heeft Heijmans al beleggers gevonden. Het Shell sportgebouw blijft in de plannen behouden. Het beeldbepalende pand krijgt onder andere een horecafunctie.
Vlaardingen24
Op de foto's maken we kennis met de meest beroemde en beruchte lantaarnpaal van Vlaardingen en omstreken. Na een flink aantal moordpogingen wist de lantaarpaal steeds te overleven. Bij de reconstructie is van Vijfsluizen is de lantaarpaal verwijderd.
2017
Vanaf 28 maart tot begin november is er gewerkt aan de reconstructie van het knooppunt Vijfsluizen.  In het project Knooppunt Vijfsluizen zijn de volgende vier kruispunten aangepakt.

-Kruispunt Vlaardingerdijk en Schiedamsedijk met op- en afritten A4
-Kruispunt Kesperweg-Schiedamsedijk
-Kruising op- en afritten A4 in Schiedam
-Karel Doormanweg-Vlaardingerdijk

Bekijk de Dash cam beelden. Gefilmd vanaf Schiedam richting Vlaardingen oost naar de Mr. L. A. Kesperweg.
Vlaardingeninbeeld.nl
2017
Vlaardingeninbeeld.nl
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu