Maassluissedijk - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Maassluissedijk is een straat in de Vergulde hand. Zal naar ons buren zijn vernoemd. De Maassluissedijk loopt van Vlaardingen naar Maassluis.
Boerderij "De Vergulde Hand"
Foto's: John Eichhörn
Boerderij "De Vergulde Hand", Maasluissedijk 188
Een 17e eeuwse boerderij gelegen aan de Maassluissedijk tussen Vlaardingen en Maassluis. Over deze boerderij zijn veel verhalen bekend. Zo was er na de Tweede Wereldoorlog een strafkamp waar ‘foute Nederlanders’ werden opgesloten.

Zo vertelt J. Wapenaar in : 'De legende van De Vergulde Hand', in de Omroeper een Vlaardings contactblad voor 60-plus het volgende verhaal.

"Inbrekers verschaffen zich met hun hond toegang tot een boerderij. De boer wordt wakker en roept de bewoners bij elkaar. Er volgt een handgemeen waarin de bewoners gedood worden, op één boerenknecht na. Deze weet de boerderij te ontvluchten om hulp te gaan halen in de stad. In een mislukte poging de knecht tot staan te brengen, laat een inbreker de afdruk van zijn bebloede hand achter op de buitenmuur. De inbrekers slaan vervolgens op de vlucht, maar laten de hond achter. De schout laat de hond los en achtervolgt hem. Hij zwemt de rivier over en leidt de schout naar de misdadigers, die gestraft worden. De bebloede afdruk wordt verguld als waarschuwing. Later wordt er in de boerderij een gevelsteen aangebracht met een vergulde hand. Hieraan ontleent de boerderij nog steeds zijn naam: De Vergulde Hand."

In 1979 als laatste aangesloten op de Vlaardingse riolering.

Op boerderij 'De vergulde hand' in het buitengebied van Vlaardingen lijkt het of de tijd een eeuw heeft stilgestaan. En zo was het ook met de riolering van de monumentale boerderij. Tot voor kort werd het afvalwater van het bejaarde echtpaar Moerman opgevangen door twee grote Septic tanks. Dit zijn waterdichte bakken waarin huishoudelijk afvalwater wordt verteerd en daarna in het oppervlaktewater terecht komt. Maar aan deze middeleeuwse praktijken heeft de gemeente Vlaardingen een eind gemaakt. Vandaag is de boerderij als laatste woonhuis aangesloten op het gemeentelijk riool. Een beetje vreemd vindt het echtpaar het wel, want van alle woningen in Vlaardingen staat hun boerderij nota bene het dichtst bij rioolwaterzuiveringsinstallatie De groote Lucht. RtvRijnmond
Lees ook: Nieuw tunnel Marathonweg

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu