Leliestraat - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Leliestraat is een straat in Vlaardingen ambacht, in de bloemenbuurt. Lelie (Lilium) is een geslacht van kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Het geslacht telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste voorkomen op het Noordelijk Halfrond. De planten uit het geslacht zijn vooral bekend als tuinplanten.


1981
Bij een verbouwing van ons voormalige huis in de leliestraat kwam er onder een houten dorpel een bijzonder tegeltje te voorschijn. Het tegeltje was samen met wat oude kranten gebruikt als opvulling.

"Bijzondere vondst
Aad Mostert heeft thuis een uniek tegeltje liggen. Hij vond het in de jaren '80, toen hij zijn vorige huis in de Leliestraat aan het verbouwen was. Een heuse bodemvondst zou je zeggen, maar nee. De tegel was samen met wat kranten gebruikt als opvulling onder een houten dorpel van de bovenverdieping.
Geen piekenier, herderinnetje of mytische wezen op deze tegel, maar een veel recenter tafereel. De afbeelding en de tekst 'Lucht Kruideniers 1945' verwijzen naar de voedseldroppings van de Britten en Amerikanen in het voorjaar van 1945.

Luchtkruideniers
Aad Mostert
Verkoop nu je auto
"De bevolking in het bezette westen van Nederland ziet af. De helse winter blijft maar aanslepen. In april '45 is het nog steeds heel koud en de voorraden eten en brandstof zijn al lang op. Verlossing komt er, wanneer de geallieerden eind april noodvoedseltransporten vanuit Londen richting het bezette gebied organiseren.
Tussen 29 april en 8 mei 1945 vinden meer dan 5.200 vluchten met voedsel in plaats van bommen plaats. In totaal gaat het om meer dan 11.000 ton voedsel voor de bevolking van het bezette deel van Nederland. De voedselpakketten bevatten chocolade, thee, koffie, melkpoeder, meel, ingeblikt vlees, biscuits...
De Britten noemden deze reddingsoperatie heel toepasselijk 'Operatie Mana', naar het voedsel dat God uit de hemel deed neerdalen. De Amerikanen spraken dan weer over 'Operatie Chowhound', de bijnaam voor soldaten die twee keer opscheppen in de mensa."

Bron:Geschiedenis van Vlaardingen.

Lees ook: Lever's Zeep maatschappij.

Canvaswinkel.nl – canvassen in alle mogelijke formaten!
Herinneringsmedailes
Hans van Ekelenburg
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu