Dubio - Vlaardingen in beeld en verhaal

Dubio - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In 2018 is het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. De toenmalige graaf Dirk de Derde hief eigenhandig tol op de schepen die tussen Engeland en Tiel voeren. De Duitse keizer stuurde daarop manschappen naar Vlaardingen om Dirk een lesje te leren. Die slag, op 29 juli 1018, werd gewonnen door Dirk. Zijn standbeeld staat op de hoek van het stadhuis aan de Markt te Vlaardingen. De overwinning van Dirk is het begin van de onafhankelijkheid van Holland en dat wordt volgend jaar groots gevierd in Vlaardingen.

Dubio     Slag bij Vlaardingen


1 april 2018
Dubio - Trailer

1e paasdag 1018: een rijksdag die alles voor de Flardingers in beweging zette. Germaine kan de beelden van de veldslag die volgde niet van zich afschudden. Was het waar? Waarom zegt iedereen dat ze zich duizend jaar vergist? Over drie dagen ligt Dubio in de boekhandel. Neem nu alvast een voorproefje met de trailer. Zegt het voort, zegt het voort en deel hem rijkelijk!

Geplaatst door Dubio op zondag 1 april 2018
Dubio-Historische roman

De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras bij het middeleeuwse Flardinga een zwaar mishandeld meisje, Germaine. Ze wordt opgenomen in de familie van de smid. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt. Wanneer de graaf in conflict komt met de keizer, spelen Bernulf en Germaine tegen wil en dank een doorslaggevende rol in de historische slag bij Flardinga.

In 2018 wordt in een psychiatrische kliniek een jonge vrouw opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken uit heden en verleden verbinden? Therapeute Martha komt tot een gruwelijke conclusie, een die haar patiënte weigert te aanvaarden.

Dubio is een prachtige historische roman die heden en verleden vervlecht. Het boek speelt met de thema’s identiteit, oorsprong en religie, grotendeels tegen het decor van middeleeuws Vlaardingen.

Bron: Bol.com
Over de schrijfster – Karin de Roos
Fan van de middeleeuwen

Ik studeerde Historische en kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Cultuurgeschiedenis heeft me altijd geïnteresseerd, vooral de middeleeuwen. Als meisje verslond ik al de boeken van Thea Beckman en Tonke Dragt. Later ontdekte ik onder andere Diana Gabaldon (De reiziger).

Heden en verleden in één verhaal

De combinatie van heden en verleden in één verhaal boeit me mateloos. Met Dubio plaats ik een fictief romantisch verhaal in een waargebeurd deel van de Hollandse geschiedenis. Ik zet ons hedendaagse beeld van de werkelijkheid af tegen een deel van ons verleden. Dat roept vragen en nieuwe inzichten op. In Dubio stel ik mezelf bijvoorbeeld de vraag of de tijd voor ieder mens lineair verloopt. Wat (of wie) is waar? Of moet ik zeggen … wannéér is waar?
Bron: Karin de Roos
Over de schrijfster – Karin de Roos
Geen science fiction

Dubio speelt met de vraag of mensen zowel in het heden als het verleden kunnen leven, zonder de lezer in een magisch of science fiction-plot te dwingen. Ik vond het te ver gezocht om twee tijdperken te verbinden met behulp van een tijdmachine of magische stenen. Gelukkig zijn er meer manieren om zowel het middeleeuwse als het hedendaagse Vlaardingen realistisch in één verhaal neer te zetten....

Lees meer over Karin de Roos op haar website.
Bron: Karin de Roos
Bestel uw exemplaar
Twitter mee met Karin de Roos
Dubio – Hoofdstuk 1 – Vreemde vogel
4 mei 1014

Als geen ander kent Bernulf de verraderlijke geulen en paden in het veen rond Flardinga. Velen noemen het een stinkend moeras, sommigen zijn er bang voor. Vooral in het late najaar, als de zon aan het eind van haar krachten op weg is naar de kortste dag, als een dik pakket mist het veen aan het oog onttrekt, dan steken de meest fantastische verhalen de kop op, gevoed door de angst voor geluiden die niemand thuis kan brengen. Dan wordt beweerd dat het veenmoeras rond Flardinga de geboortegrond is van geesten, demonen of witte wieven: monsters die argeloze reizigers met hun magere vingers naar de onderwereld trekken om tot de aarde weer tot leven is gewekt als voer te dienen. Naarmate de dagen korten worden de vertellingen rijker en vertellen de mensen elkaar over ontmoetingen met de meest afzichtelijke monsters: slijmerige gedrochten zonder gezicht, half mens, half vis of wezens met meerdere hoofden, scherpe klauwen en puntige tanden. Benieuwd hoe het verder gaat?. lees hier het eerste hoofdstuk
Bron: Karin de Roos
Lees ook: Mr. L.A. Kesperweg

Lees ook: Vlaardingse molens

Lees ook: Piet Heinplaats

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu