de Ruijterstraat - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

de Ruijterstraat is een straat in Vlaardingen oost. Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 – Baai van Syracuse, 29 april 1676) was een Nederlands admiraal. Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.

De Ruyter begon zijn carrière als eenvoudig Zeeuws zeeman. Rond zijn dertigste had hij zich opgewerkt tot kapitein, eerst in dienst van het koopmanshuis Lampsins varend, later als eigen meester. Vermogend geworden had hij de zee al vaarwel gezegd toen in 1652, bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep deed op zijn plichtsbesef en hij een belangrijk vlootvoogd werd.
Jaren 60 vorige eeuw
Foto's Stadsarchief Vlaardingen
Op Foto's de Ruyterstraat 8. Hier was taxibedrijf W. Pronk gevestigd, in de jaren zestig van de vorige eeuw opgegaan in Eurotax.
1996
2001
Foto's Aad Mostert
2001-2003
Vlaardingen geteisterd door branden. Een dode in woning, in winkel en slooppand alleen schade

De Vlaardingse brandweer moest dit weekeinde drie keer uitrukken voor redelijk grote branden. In de Baljuwstraat. vlak achter V & D, kwam een 32 jarige Vlaardinger zaterdagmiddag om het leven bij een korte felle binnenbrand. De brandweer die het vuur snel meester was vond het lichaam op de bank. Het slachtoffer is vermoedelijk met een sigaret rokend in slaap gevallen.

Nog geen uur later moesten de brandweerlieden opnieuw uitrukken om een brand in een winkel voor sportartikelen aan de Korte Hoogstraat te blussen. Het magazijn brandde uit, de inboedel van de winkel liep rook-en waterschade op.

Op zondag brak brand uit in een slooppand aan de de Ruijterstraat in de Oostwijk. Deze brand is vermoedelijk aangestoken. "Een leegstaand pand vat niet zomaar Vlam" Zegt brandweerwoordvoerder Terlouw.
De burgemeester was aanwezig voor een interview met TV Rijnmond, dit omdat er geruchten gingen in Vlaardingen dat de branden het werk zouden zijn van een pyromaan.

In het slooppand had zich een kraker gevestigd. Waterweg Wonen had de kraker gesommeerd om het huis op nummer 22 te verlaten.
Lees ook: Giraffen in Vlaardingen

Lees ook: een bijzonder tegeltje

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu