De Hoop - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

VLAARDINGEN Vlaardingeninbeeld.nl
Hier leest u het verhaal van molen De hoop, die verhuisde van Vlaardingen naar Swartbroek in Limburg


Heeft foto's van De Hoop?. Dan kunt u die hier versturen of plaatsen op
De Hoop
De reis van één van de grootste molens van Limburg Molen De Hoop in Swartbroek/Weert is een bijzondere molen in het Limburgse molenlandschap. Deze grote achtkante stellingmolen is feitelijk een ‘import-molen’ met een lange en bewogen geschiedenis. De naam De Hoop doet al vermoeden dat we hier te maken hebben met een buitenbeentje of zeg maar buitenbeen, want het is één van de grootste molens van Limburg. Deze heeft niet de naam van een heilige zoals in Limburg bij molens gebruikelijk is.

Van de haven van Vlaardingen naar de akkers van Swartbroek Molen De Hoop werd in 1849 gebouwd in Vlaardingen. Aan de kop van de Westhavenkade heeft hij daar tot 1904 dienst gedaan als pelmolen. In 1905 kocht landbouwer en koopman Joosten uit Nederweert deze molen om hem in Swartbroek door molenaar Weekers te laten opbouwen als korenmolen. Joosten besloot dat de molen de naam De Hoop mocht behouden. In 1905 was het transport in onderdelen van een grote achtkante molen van Vlaardingen naar Limburg geen sinecure.

Openmonumentendag
De Hoop
Foto's: Leonie Van Esch

Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn

De Hoop
Gelukkig stond de molen aan het havenhoofd in Vlaardingen en konden alle onderdelen per schip onder zeil naar Den Bosch worden vervoerd. Verder ging de reis met een kleinere trekschuit over de smalle Zuid Willemsvaart naar het kanaal Wessem Nederweert, nog geen kilometer van Swartbroek, waar de molen in onderdelen met paard en wagen naar de Coolenstraat werd gebracht om als beltmolen te worden opgebouwd.

Na vele wisselingen van eigenaren en molenaars en even zo vele renovaties en restauraties is korenmolen De Hoop na de grote restauratie van 1987 gelukkig weer een echte stellingmolen. Het groot onderhoud van 2013-2014 zorgt er voor dat molen De Hoop, al 110 jaar gezichtsbepalend voor de skyline van Swartbroek, in volle glorie zijn poort kan openen voor de bezoekers.
Openmonumentendag
De Hoop
YouTube
De Hoop
Foto's: P.Stultiens
Op de eerste zwart wit foto uit de jaren 60 is de molen in gebruik als beltmolen. Op de tweede foto uit 1980 is te zien dat de molen na restauratie weer is omgebouwd naar gallerijmolen.

De foto's zijn ingezonden door de heer Peter Stultiens, de huidige molenaar, die nu al 28 jaar de molen in bedrijf houdt door het malen van boekweit, tarwe en mais.

Lees ook: De Stadskraan spreekt.

Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu