Callenburgstraat - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Callenburgstraat is een straat in Vlaardingen oost. Gerard Callenburgh (Willemstad, 6 december 1642 - Vlaardingen, 8 oktober 1722) was een Nederlands admiraal uit de 17e eeuw.

Gerard Callenburgh, zoon van een houthandelaar, trad in 1661 in dienst bij de Admiraliteit van de Maze als adelborst. In mei 1666, tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog werd hij tweede luitenant. Op 10 februari 1671 werd hij bevorderd tot luitenant en op verzoek van luitenant-admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter op diens vlaggenschip De Zeven Provinciën geplaatst. Tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vocht hij in 1672, nog steeds luitenant op De Zeven Provinciën, in de Slag bij Solebay. Die winter was hij overste van de militie van zijn toenmalige woonplaats Vlaardingen. Hij werd op 15 maart 1673 benoemd tot buitengewoon kapitein en vocht als vlaggenkapitein op de Maagd van Dordrecht onder schout-bij-nacht Jan Jansse van Nes tijdens de Eerste Slag bij het Schooneveld; hij was tweede vlaggenkapitein op De Zeven Provinciën samen met Pieter de Liefde in de Slag bij Kijkduin.
2017
De Callenburgstraat viert dit jaar haar 135ste verjaardag. Nadat de Schiedamseweg, aanvankelijk 'Toepad' geheten, vanaf 1881 bestraat werd, legde men naar een plan van ir. Itz, toenmalig directeur van Gemeentewerken, de woonwijk ten zuiden van de Schiedamseweg aan. Zo ontstonden de Bleekstraat, Dwarsbleekstraat, Oranjestraat, Willem Beukelsznstraat, Koningstraat, Eendrachtstraat, Callenburgstraat, Kortesteeg (later Kortestraat), Nieuwstraat, Boterstraat, Oosterstraat en Bokkingstraat.
Tekst: Geschiedenis van Vlaaringen
Callenburgstraat, uw verhaal
Leuk, u heeft een foto of verhaal. Inzenden kan hier.
Stadsfiets
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu