Buitenlandse TV-Series - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In 1964 had Nederland nog maar slechts één televisiezender. De zendtijd werd verdeeld onder de AVRO, VARA, NCRV, KRO, VPRO en NTS. Commerciële televisie was verboden. Al sinds de jaren vijftig werd gediscussieerd over het toelaten van reclame op televisie, maar de Nederlandse regering moest er voorlopig niets van hebben. Er was echter één uitwijkmogelijkheid: uitzenden vanaf zee.

In 1963 kwam een aantal ondernemers met het plan om een commercieel televisiestation in zee te bouwen. Dit werd de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) op. De REM zou reclamegelden werven, waarmee een commerciële televisie- en radiozender konden worden opgericht: TV en Radio Noordzee. Voor de kust van Noordwijk werd een platform in zee gebouwd met daarop een zendmast van ruim tachtig meter hoog. Het zendeiland, dat al snel bekend stond als het REM-eiland.

Het REM-eiland kon rekenen op grote steun onder de bevolking. In de eerste week van uitzending waren 650.000 toestellen (ruim twee miljoen kijkers) een of meerdere malen op TV Noordzee afgestemd. Vele duizenden Nederlanders kochten een speciale REM-antenne om de zender te kunnen ontvangen, anderen fabriceerden zelf een antenne uit bijvoorbeeld een ijzeren kleerhanger.

In augustus 1964 begon TV Noordzee met het uitzenden van populaire series, dit in tegenstelling tot de tot dan toe, enige TV zender. Helaas werd er eind 1964 door de regering een eind gemaakt aan dit avontuur. Echter was er in de tussentijd de TROS op gericht die een plek innam in het publieke bestel en het verder zou gaan met het uitzenden van populaire TV-Series.

Hieronder vind u een vijftigtal populaire TV-Series vanaf TV Noordzee en later. Kijk uw favoriete intro en stem. U kunt meerdere keuze's maken.Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu