Broekpolder - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Broekpolder
Anthony Breeve-Anthony Foto Art
Broekpolder
De Broekpolder is een groot groen natuur- en recreatiegebied in Vlaardingen. Het is ruim 400 hectare groot, beslaat een kwart van het Vlaardings grondgebied en grenst aan het Midden-Delfland. Het is een geweldig gebied om te wandelen (met of zonder hond), te fietsen, mountainbiken, skaten en ’s winters te schaatsen. De Broekpolder heeft een gevarieerd landschap van polder, jong bos en grote plassen waar veel watervogels foerageren en overwinteren. Daarnaast lopen er Schotse Hooglanders in de polder en wordt ook regelmatig een kudde schapen ingezet voor begrazing. Het is een fantastisch recreatiegebied voor alle Vlaardingers en hun buren.

De Stichting Federatie Broekpolder is een burgerinitiatief - in 2006 in het leven geroepen door betrokken Vlaardingse burgers. Zij zagen het belang van de Broekpolder als natuur- en cultuurgebied in en wilden voorkomen dat het gebied een nieuwe woonwijk van de gemeente Vlaardingen zou worden. Sinds die tijd trekken burgers en Gemeente Vlaardingen samen op en zorgen zij voor de ontwikkeling van dit gebied.
Federeatie Broekpolder
Educatief Archeologisch Erf
De Vlaardingencultuur is een periode uit de Nieuwe Steentijd (ca. 3000 vóór Christus). Deze cultuur is vernoemd naar de resten die eind jaren ’50 zijn gevonden in de Vlaardingse Westwijk. In Vlaardingen zijn diverse archeologische vondsten gedaan uit verschillende tijdperken. Op het Educatief Archeologisch Erf (EAE) gaan deze vondsten herleven. Dit doen we door ‘gebouwen’ uit de prehistorie, Romeinse Tijd, Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd te reconstrueren. Inmiddels is ook de boomstamkano uit de IJzertijd (683 v.Chr.) gereconstrueerd en te zien. De originele kano van meer dan 10 meter lang ligt in Museum Vlaardingen.


In de zomer van 2016 is het eerste project afgerond. Studenten van de faculteit Archeologie (vakgroep Material Studies) van de Universiteit Leiden en vrijwilligers van de FBP hebben het Vlaardingencultuurhuis gebouwd. Gestart werd met het afdekken van het bouwterrein met schone grond. Om het huis veilig te houden is er daarna een palissade gebouwd. Op de schone grond zijn inmiddels ook prehistorische akkertjes aangelegd. Bij het huis ligt de 1:1-reconstructie van de boomstamboot/kano uit de Romeinse Tijd, die in 1995 bij het bedrijventerrein Hoogstad is opgegraven. De kano is op authentieke wijze door leden van de archeologische werkgroep Helinium vervaardigd.

In het voorjaar 2018 worden de gebouwen uit de andere periodes gebouwd.
Federeatie Broekpolder
De Ruigte
De Ruigte is het leefgebied van de Schotse Hooglanders in de Broekpolder. Het is een gebied van ongeveer 140 hectare en het bestaat uit water, open grasland, bloemen- en kruidenvelden en donker bos. In De Ruigte zijn zowel natte als droge gebieden. Zeker in de zomer staan de Hooglanders vaak in het water voor verkoeling.

De Schotse Hooglanders leven het hele jaar door buiten. Zij leven in familiegroepen waarin een oude koe de leiding heeft over de kudde. Jonge stieren blijven meestal bij de groep tot ze ongeveer 3 jaar zijn. Daarna sluiten jonge stieren zich bij een groep met stieren aan. De grote grazers zorgen voor variatie in De Ruigte, ze hebben een wisselend menu van gras, bladeren, schors etc. Gelukkig houden ze veel van berenklauw en eten ze de bladeren. Hierdoor kan de berenklauw geen zaad afzetten.

In De Ruigte is ruimte voor allerlei recreatie. Het MTB-parcours loopt deels door De Ruigte en er zijn wandelpaden en ruiterpaden. Schotse Hooglanders zijn rustige, niet-agressieve dieren die goed samengaan met recreanten in hun leefgebied. Maar om dit samengaan met bezoekers en bewoners van De Ruigte goed te laten verlopen, is het belangrijk dat iedereen op zijn eigen pad blijft.

Denk er ook aan om voldoende afstand te houden van de Schotse Hooglanders en de kuddes niet te doorkruisen. Ook te paard en op de fiets niet de kuddes doorkruisen, als u daarbij het ruiterpad of MTB-parcours moet verlaten is dat natuurlijk toegestaan. Honden moeten zoals overal in Vlaardingen aan de lijn dus ook in De Ruigte.
Golfbaan
De baan van Golfclub Broekpolder is een lange park/polderbaan met open fairways en een ruim uitzicht over lager gelegen terreinen in Midden-Delfland. Waterpartijen, omgeven door riet, vormen een onderdeel van meerdere holes waar gedurende de zomermaanden alleen kwakende kikkers – het symbool van Broekpolder – de rust ‘verstoren’. Het ontwerp en de aanleg van de baan zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de provinciale planologische dienst en de Engelse golfbaanarchitect J.J. Frank Pennink.

De baan heeft gedurende de meer dan 30 jaar van haar bestaan een internationale allure gekregen. Er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in de voortdurende ontwikkeling van de baan. Zo is een aantal jaren geleden met hulp van de Nederlandse golfbaanarchitect Gerard Jol, een renovatieplan uitgevoerd. De holes 12 en 13 hebben een prachtige waterpartij gekregen en ook hole 8 en 14 zijn aangepast. Dit heeft geresulteerd in een nog interessantere en uitdagender baan. Het mag daarom geen verbazing wekken dat Broekpolder menig (inter)nationaal toernooi heeft mogen ontvangen, zoals het Deloitte Ladies Open van 2010 tot en met 2012, het Nationaal Matchplay kampioenschap in 2013 en het Internationaal Senioren Strokeplaykampioenschap van Nederland in 2014.
Golfclub Broekpolder
Klauterwoud
Het Klauterwoud is een avontuurlijke speelplek voor kinderen die houden van avontuur, water en modder. In het Klauterwoud wandel je niet maar struin je - over paden, door de bosjes, over een labyrint van boomstammen. En je kruipt er door grote betonnen buizen en door en over modderige greppels.

Een plek waar je met stapstenen, een boomstam of een pontje het water over steekt. Waar geen wipkip te bekennen is, maar wel een groot klauterobject en een tokkelbaan. En al struinend vind je dan ineens een klein amfitheater waar je je circusact of met je klas een voorstelling kan oefenen. Ook aan een rustmoment is gedacht, naast het labyrint is een weide met picknicktafels. Verder zijn er niet zo veel voorzieningen. Er zijn toiletten en er is een mogelijkheden om water te tappen en handen te wassen.

Het Klauterwoud is de perfecte plek om met je (klein)kinderen te genieten in de natuur. Ook is het natuurlijk een perfecte locatie om je eigen kinderfeestje te bedenken en uit te voeren. Wat dacht je van een speurtocht door het hele Klauterwoud, een kruip-door-sluip-door-race door de betonnen buizen of een openluchtvoorstelling in het amfitheater.
Federeatie Broekpolder
Cultuurhuis
Aad Mostert
De Ruigte
Foto: Gerard van Abswoude
Golfclub Broekpolder
Klauterwoud
Vlaardingse fluisterboot
De eerste Vlaardingse fluisterboot 'ANDANTE' werd in mei 2003 in de vaart gebracht. De boot kreeg bij de doop de roepnaam 'ANDANTE' mee, een term uit de muziek, omdat de boot aangedreven wordt door een stille electromotor. Deze eerste Vlaardingse fluisterboot heeft in Vlaardingen dienst gedaan tot en met het vaarseizoen 2009.

De Fluisterboot neemt u, zowel in groepsverband als tijdens de individuele rondvaarten op woensdag, zaterdag en zondag, mee op een tocht door het fraaie natuurgebied de Vlaardingse Vlietlanden gelegen in Midden-Delfland. Midden-Delfland is een groen en agrarisch gebied, dat bestaat uit verschillende polders. Het staat ook wel bekend als het "Kleine Groene Hart". Met de Fluisterboot Andante komt u op plaatsen waar u waarschijnlijk nog nooit bent geweest. Aan boord vertelt uw gids over deze prachtige omgeving.

Het vertrekpunt is de kade tegenover Polderpoort, Watersportweg 11. Het Japans restaurant Polderpoort biedt u naast een ruime parkeergelegenheid ook de mogelijkheid om op hun terras te genieten van een drankje en een hapje. U vaart ongeveer anderhalf uur door de natuur van Midden-Delfland en de Vlietlanden. Kaartjes reserveren en meer informatie op de website.
Hof van Delfland
Hondenspeeltuin de Broekpolder
De losloop- en uitlaatgebieden in Vlaardingen en omgeving staan onder druk. Dit is met name het geval bij de gebieden in de bebouwde kom, maar ook bij het losloopgebied in de Vlaardingse Broekpolder. Dit losloopgebied staat een groot deel van het jaar onder water en steeds meer andere recreanten (mountainbikers, hardlopers, paarden, etc.) doorkruisen het gebied. Het losloopgebied wordt dus steeds drukker en minder aantrekkelijk voor de hondenbezitter om hier met honden los te lopen. Het leek het ons tijd om hier iets mee te doen.

Hondenspeeltuin de Broekpolder biedt de oplossing: plezier voor mens en hond op een omheind losloopgebied met veel speelmogelijkheden. et gebied is ruim 2.6 ha groot, waarvan 1.5 ha openbaar en 1.1 ha voor “niet sociale” honden. De honden staan voor hun en úw veiligheid altijd onder toezicht van een vrijwilliger. Tevens is het terrein volledig omheind. Doordat het terrein omheind is, kunnen ook de jonge honden onbezorgd rennen en spelen. Dit is erg goed is voor hun socialisatie en ze kunnen goed hun energie kwijt. Maar denk ook eens aan alle honden uit landen als Spanje, Griekenland en Roemenië die niet los gelaten kunnen worden, omdat zij anders weglopen. Ook voor deze steeds grotere groep honden bieden wij de mogelijkheid om onbezorgd te kunnen rennen en spelen met hun soortgenoten.
Hondenspeeltuin de Broekpolder
Hondenspeeltuin de Broekpolder
WSV Callenburgh
In de Broekpolder in Vlaardingen is al sinds lange tijd de watersportvereniging Callenburgh gelegen. Met 178 boxen een gezellige vereniging. Recentelijk is de haven volledig gerenoveerd. Er zijn nieuwe steigers geplaatst, er is een vuilwaterstation gekomen en er is wifi aanwezig.

In onze kantine kunt u terecht voor een kopje koffie, een broodje en een borreltje. Ook kunt u gebruik maken van douches en een wasmachine. Er zijn genoeg stroom- en waterpunten per steiger. Op de twee bergingsterreinen kunnen in de winterperiode de boten gestald worden. Met onze eigen botenkraan worden de boten uit het water getild.

"Je kunt zo heerlijk varen op de Vlaardingse vaart. Of je blijft in de prachtige Broekpolder of je vaart door het Westland naar Delft en vandaar naar de rest van Nederland."
WSV Callenburgh
WSV Callenburgh
Lees ook: Het Platje

Lees ook: Vlaardingse watertorens

Lees ook: Hoogstraat

Lees ook: Spoorsingel

Lees ook: Westhavenkade

Paintball 010
Pollux
Paintball
Wellicht minder bekend is dat men in de Broekpolder ook terecht kan voor een potje Paintball, Kinderpaintball en lasergame. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om Solex te rijden, te Ribvaren een step/kroegentocht te houden of een potje te Sumo worstelen.Paintball 010
Pollux
De Vlaardingse Mixed Hockey Club "Pollux” heeft zich sinds haar oprichting in 1940  ontwikkeld tot een middelgrote vereniging van circa 700 leden. "Pollux” streeft naar een gezonde combinatie van topprestaties door de standaardteams en recreatie voor de overige elftallen. Voor de jeugd is er een speciaal opleidings- en trainingsplan.

De band tussen leden en de vereniging wordt ook versterkt, doordat zowel leden als ouders van leden assisteren bij de bardiensten, het rijden naar uitwedstrijden, deelname in commissies, begeleiden van jeugdteams en het fluiten van thuiswedstrijden als clubscheidsrechter. Vele vrijwilligers houden zó "Pollux” levend en geven de vereniging het specifieke, gezellige karakter.


Pollux
Polderpoort
Sportcentrum Vlaardingen en Polderpoort vormen samen één van de grootste sportcentra in de regio. Op zoek naar een sport die bij je past? Bij deze multifunctionele leisure centra voor bewegen en ontspanning vind je zeker iets naar wens. Bij Sportcentrum Vlaardingen kun je zeven dagen per week terecht voor fitness, tennis, allerlei soorten sportieve groepslessen. Ook kun je gebruik maken van de zonnestudio en het gezellige Sportcafé. Polderpoort is een sportcentrum gelegen in het natuurgebied Broekpolder, waar sport, horeca en recreatieve activiteiten gefaciliteerd zijn.
Polderpoort
Inrichtingsplan Broekpolder 2009
Polderpoort
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu