Bertus Zijdenbos, Zeezeiler - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bertus Zijdenbos     Bekende Vlaardingers
1969
Foto's: Nationaal Archief
1969
YouTube
Bertus Zijdenbos, Zeezijler
Zeezeiler Bertus Zijdenbos: "KOUDE TONIJN MET MAYONAISE FAVORIET"

Een huzaren stukje bracht Bertus Zijdenbos in het nieuws. Vorig jaar keerde hij met zijn zeiljacht "Santa Maria" terug van een wereldreis die hem opslag tot een bekend man heeft gemaakt in, maar ook buiten Vlaardingen. Onlangs hield hij over zijn reis een lezing voor de bejaardenvereiniging van L.Z.M. en bij die gelegenheid spraken we met hem tijdens een lunch in 't Paviljoen en hij ontpopte zich daarbij als een heel bescheiden man en een buitengewoon goed verteller. En hoewel het duidelijk was dat we een ras-avonturier tegenover ons hadden, een zeeman in hart en nieren, kwam tijdens de maaltijd toch af en toe de cafeman weer even boven die een goede maaltijd en een correcte bediening op zijn juiste waarde weet te schatten.

Wat zou hem er nu toe gebracht hebben zo'n reis te ondernemen, vroegen wij ons af. En we opende het rijtje voorbereide vragen dan ook als volgt.

"Hoe kwam u op het idee zo'n grote reis te ondernemen?."

Ik heb een grote liefde voor zeilen en voor de zee en ik ben avontuurlijk van aanleg. Als jongen van elf jaar trok ik er al alleen met de fiets op uit. Voordat ik in het cafe begon heb ik trouwens nog een paar jaar gevaren.
Interview in "Op eigen terrein" het 14-Daagse Personeelsblad van Unielever B.V., 1970
Bertus Zijdenbos, Zeezijler
"U hebt een droom verwezenlijkt die velen dromen"

Tamelijk veel. Ze zeggen dan: dat had ik altijd zo graag gewild. Maar de meeste kunnen het zich financieel niet veroorloven, of hun gezin of werk houdt ze tegen. Ik kreeg de kans en heb die gegrepen.

"Is, nu u weer terug bent, uw hele leven niet volkomen veranderd?."

Ik ben nu twee├źnveertig jaar eigenaar van cafe Rotterdam en hem negendertig jaar in het cafe gestaan. Eind 1971 wordt ik vijfenzestig en stop ik ermee. Ik heb er nu eigenlijk helemaal geen zin meer in. Van alle kanten krijg ik veel belangstelling. Ik houd veel lezingen en de mensen komen in de zaak om het een en ander te vragen. Daar zij hele rare vragen bij!. Maar ja, ik vind het leuk. Het interessert de mensen kennelijk.

"Hoe werd u aan boor de eenzaamheid de baas?."

Dat was heel moeilijk. Tot de Stille Zuidzee ging mijn zoon mee. Dat ging heel goed. Niet dat er niet eens ruzie was, maar dat duurde nooit lang. Hij moest op doktersadvies terug. Ik was nooit erg lang achter elkaar op zee, maar de eenzaamheid wer me wel eens te veel. Ik hield mezelf dan bezig met allerlei klusjes: navigatie, eten bereiden, wassen en vooral niet piekeren.. Bovendien las ik veel. Ik had een kist met tachtig boeken aan boord.


Interview in "Op eigen terrein" het 14-Daagse Personeelsblad van Unielever B.V., 1970
Bertus Zijdenbos, Zeezijler
"Wat is u op uw reis het meestopgevallen?."

Dat er overal op de wereld Nederlanders zijn. Die waren werkelijk fantastisch. Er is een grote saamhorigheid onder de Nederlanders in het buitenland. Ik werd vaak uitgenogdigd voor rondritten en etentjes. Ik bewaar daaraan bijzonder fijne herinneringen.

"Wat was het meest riskante moment van uw reis?."

Zonder twijfel de storm waarin ik bij Kaap de Goed Hoop verzeild raakte. Twee dagen en nachten windkracht tien. Gelukkig heb ik geen orkaan gehad. Dan had ik de mast moeten kappen om het te kunnen redden. En dan maar afwachten tot ze me zouden vinden. De koraalriffen waren ook erg gevaarlijk. Maar dat ging gelukkig goed.

"Bent u tevreden met uw boek?."

Niet helemaal. Het werd samengesteld uit mijn brieven naar huis en aan de hand van het logboek. Ik had er liever een verhaal van willen maken: nu staan sommige gebeurtenissen er twee keer in. De foto's vind ik ook niet geweldig. Ik heb ze zelf niet uitgezocht. Nou ja, het moest nog voor Sinterklaas in de winkel liggen.


Bertus Zijdenbos. Overleden 22 januari 1987Interview in "Op eigen terrein" het 14-Daagse Personeelsblad van Unielever B.V., 1970
Lees ook: Vlaardingse molens

Lees ook: Westhavenkade

Lees ook: Marathonweg

Bertus Zijdenbos     Bekende Vlaardingers
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu