Arij Koplaan - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Arij Koplaan is een straat in Vlaardingen west. Arij Kop werd geboren op 28 februari 1901 te Vlaardingen. Vóór zijn huwelijk was hij stuurman op de grote vaart, maar na zijn huwelijk wilde hij niet meer naar zee en werkte hij in Vlaardingen als incasseerder, verzekeringsagent en bezorger van tijdschriften.

Hij was secretaris en leider van de plaatselijke wandelvereniging "Flardinga", die de basis van de illegale "Geuzengroep" was. Hij woonde aan de 2e Maasbosstraat en zijn huis was als het ware het hoofdkwartier van de Geuzengroep. Hij was een koppig, heftig en fanatiek man.

Als één van de eersten van de Geuzen werd hij op 21 november 1940 in zijn woning gearresteerd, waar de Duitsers diverse Geuzenkranten, andere papieren en munitie en wapens vonden. In de cellenbarakken in Scheveningen (het 'Oranjehotel') zat hij gedurende enige tijd in cel 603, vlak bij de tegenwoordige "Dodencel". Van hieruit wist hij vele malen zijn vrouw op closetpapier briefjes te schrijven, die bewaard zijn gebleven. Tijdens de verhoren op het Binnenhof en later ook tijdens het proces heeft hij, ondanks de ergste mishandelingen, steeds gezwegen.

Plaats als eerste een foto of verhaal.
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu